Loading Events

Cleveland Hungarian Museum Lecture: Theater Life in Budapest From the Turn of the Century to Nationalization (1896-1949) / Clevelandi Magyar Múzeum: Budapest színházi élete a századfordulótól az államosításig (1896-1949)

May 11 @ 2:30 pm - 5:00 pm EDT
Cleveland Hungarian Heritage Society and Museum cordially invites you on Saturday, May 11th at 2 p.m. for the last program in its Spring, 2024 lecture series! This program will be in Hungarian, and will be held at the Museum, located in the Galleria in Downtown Cleveland, Lower Level. Mr. Zoltan Csadi will present: Theater Life in Budapest From the Turn of the Century to Nationalization (1896-1949).
Budapest színházi élete a századfordulótól az államosításig – 1896-1949,  Csadi Zoltán előadó. Csadi Zoltán színész, rendező, egy szlovákiai kis magyar faluban, Feketenyéken született. Színházi tanulmányait Budapesten végezte. Jelenleg doktori tanulmányokat folytat az Eötvös Lóránd Tudomány Egyetemen, színház és kultúrtörténet témában. Emellett a Bartók Színház művészeti igazgatója és az idei évben pedig a kanadai Rákóczi Alapítvány Kőrösi Csoma Sándor Program ösztöndíjasa, Torontóban.
Az előadás témája: Budapest a századfordulón rohamos fejlődésnek indult. A vidéki városokból, falvakból áramlottak az emberek a fővárosba a munka és a jobb élet reményében. Ezzel egy időben, a lakossági igények kiszolgálására sorra indultak a folyóiratok, épültek a fejlődést, a tanulást, és a szórakozást biztosító intézmények. Budapestből egycsapásra világváros lett, pezsgő kulturális, művészeti élettel, melynek két fő helyszíne volt: a színház és a kávéház. Ez az időszak nem csak a fővárosnak, de egyben a magyar kultúránk, azon belül is a színházművészetnek rendkívül színes és gazdag időszaka volt. Sorra nyíltak az új színházak. Színészek, rendezők, igazgatók, drámaírók és ezernyi más művész töltötte meg Budapest kulturális tereit.
Kávét és süteményt szolgálunk az előadás után, hogy alkalmunk legyen az előadóval elbeszélgetni. A Galleria parkoló garázsban lehet parkolni, $7-ért. Adományokat elfogadunk. A viszontlátásra!

Share This Event

  • This event has passed.

Details

Date:
May 11
Time:
2:30 pm - 5:00 pm EDT

Venue

Cleveland Hungarian Museum
1301 E 9th St
Cleveland,OH44114US
+ Google Map

Organizer

Cleveland Hungarian Museum
Phone
216-523-3900
Email
museum@clevelandhungarianmuseum.org
View Organizer Website